Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Το Μυστήριο της Rennes Le Chateau

Εισαγωγή.
Η Rennes Le Chateau είναι ένα μικρό χωριό στο διαμέρισμα Λανγκεντόκ της Νότιας Γαλλίας, την ύπαρξη του οποίου θα αγνοούσε ο περισσότερος κόσμος, αν δεν ήταν ο τόπος ενός μεγάλου μυστικού, το οποίο παραμένει άγνωστο στις περισσότερες λεπτομέρειές του εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ποιο μπορεί να είναι το μυστικό που τράβηξε στο μικρό αυτό χωριό τους Δρυίδες του απώτερου παρελθόντος, την αίρεση των Καθαρών, τους Ναϊτες Ιππότες, Μυστικές Εταιρείες και τον Μπερανζέ Σονιέρ, τον μυστηριώδη εκείνον Ιερέα που από φτωχός και άσημος εφημέριος του Ναού της Μαγδαληνής, κατέληξε να διαχειρίζεται τεράστια χρηματικά ποσά και να συναναστρέφεται με εξέχοντα πρόσωπα της Γαλλικής Κοινωνίας; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.




H Rennes Le Chateau

Ο Αβάς Σονιέρ.
Ο Φρανσουά Μπερανζέ Σονιέρ (1852 – 1917) έφτασε το 1885 στη Rennes Le Chateau ως διορισμένος από την Καθολική Εκκλησία εφημέριος του Ναού της Μαγδαληνής. Η μικρή κοινότητα τον αποδέχτηκε αμέσως, μιας και είχε καταγωγή από μια κοντινή περιοχή.


O αβάς Σονιέρ

Ο Σονιέρ, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ξεκίνησε εργασίες ανακαίνισης του Ναού, ο οποίος είχε χτιστεί τον 10ο αιώνα. Υποτίθεται ότι ο νεαρός Ιερέας σε ένα από τα κηρύγματά του είχε μιλήσει κατά της Δημοκρατίας και υπέρ της Μοναρχίας, με αποτέλεσμα να τον αποπέμψουν από τα καθήκοντά του για ένα χρόνο. Μετά την αποκατάστασή του το 1886, έλαβε μια δωρεά ύψους 3.000 φράγκων από την Κόμισσα του Σαμπόρ, τη χήρα ενός διεκδικητή του γαλλικού θρόνου. Τα χρήματα αυτά υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε ο Σονιέρ προκειμένου να ανακαινίσει το Ναό.
Σύμφωνα με τις περισσότερες αφηγήσεις, εκείνη την εποχή ο Σονιέρ ανακάλυψε «κάτι», πιθανότατα περγαμηνές, τις οποίες και παρουσίασε στον Επίσκοπο της Καρκασόν, ενώ στη συνέχεια τις πήγε για μετάφραση στον Εμίλ Οφέ στο Παρίσι, ο οποίος και τον σύστησε στους αποκρυφιστικούς κύκλους της πόλης, μεταξύ των οποίων ήταν και η διάσημη υψίφωνος της εποχής, Έμμα Καλβέ, την οποία μια φήμη θέλει να γίνεται ερωμένη του Αβά.


H Έμμα Καλβέ

Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη επίσκεψη στο Παρίσι είναι πως δεν υπάρχει καμία επίσημη απόδειξη ότι πράγματι συνέβη, εκτός από τις μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι κατηγορηματικά διαβεβαίωναν ότι οι επισκέψεις εκείνες έγιναν. Μετά την επίσκεψη στο Παρίσι, ο Σονιέρ επέστρεψε στο χωριό, όπου και συνέχισε την ανακαίνιση, ξοδεύοντας τεράστια χρηματικά ποσά, που ο μισθός των 75 φράγκων το μήνα που λάμβανε, δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει. Πράγματι, ορισμένοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ξόδεψε το μάλλον υπερβολικό ποσό των 23 εκατομμυρίων φράγκων, ενώ διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς στο Παρίσι, στο Περπινιάν, στην Τουλούζη και τη Βουδαπέστη. Παράλληλα έκανε επενδύσεις σε ομόλογα, μετοχές και χρεόγραφα. Σχεδόν ολόκληρη εκείνη η εκ του πουθενά περιουσία δαπανήθηκε στην ανέγερση κτιρίων και στην ανακαίνιση ενός πραγματικά παράξενου Ναού.

Ο παράξενος ναός της Μαγδαληνής και άλλα οικοδομήματα.
Επάνω από την είσοδο του Ναού είναι σκαλισμένο ένα χωρίο από τη Γένεση: « Ως φοβερός ο τόπος ούτος. Ουκ έστι τούτο αλλ’ η οικος Θεου και αυτή η πύλη του Ουρανού» (Γεν. 28, 17). Είναι τα λόγια που είπε ο Ιακώβ μετά το όραμα που είχε στη Βαιθήλ, στο οποίο είδε μια σκάλα από τη Γη έως τον Ουρανό και Αγγέλους να ανεβοκατεβαίνουν σε αυτή.


To παρεκκλήσι της Αγίας Μαγδαληνής

Λίγο πιο μέσα από την είσοδο ένα φοβερό άγαλμα δαίμονα, με φρικτά συσπασμένο πρόσωπο και χωλαίνων, μεταφέρει στους ώμους του μια αχιβάδα με αγιασμό, επάνω από την οποία υψώνονται τα αγάλματα τεσσάρων Αγγέλων, καθένα από τα οποία κάνει μια από τις τέσσερις κινήσεις του σημείου του Σταυρού. Από κάτω τους βρίσκεται χαραγμένη η φράση «Με αυτό το σημείο θα το νικήσεις», ενώ ακριβώς απέναντι υπάρχει ένα γλυπτό του Ιησού, το οποίο είναι το εναντιόμορφο είδωλο του Δαίμονα. Επάνω από το Χριστό είναι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο οποίος ραίνει το Χριστό με νερό που βγαίνει από μια αχιβάδα.


Ο Δαίμονας


O Ιησούς

Οι περίεργοι συμβολισμοί, όμως, δεν σταματούν εδώ. Το πάτωμα του Ναού είναι στρωμένο με μαύρες και άσπρες πλάκες και η οροφή με άστρα, τεχνοτροπία που συναντάμε στις Μασονικές Στοές. Μπροστά στην Αγία Τράπεζα υπάρχει το ανάγλυφο της Μαρίας της Μαγδαληνής, στο οποίο η Αγία απεικονίζεται να προσεύχεται γονατιστή, με ένα βιβλίο και ένα κρανίο, ενώ κοιτάζει ένα Σταυρό ο οποίος αποτελείται από ζωντανό ξύλο. Το γνωστό δοχείο με το μύρο απουσιάζει από το ανάγλυφο.
Η ανακαίνιση του παρεκκλησίου δεν ήταν το μοναδικό έργο που έφερε σε πέρας ο Αβάς Σονιέρ. Παράλληλα έχτισε και μια βιβλιοθήκη, την οποία ονόμασε «Πύργο Μάγδαλα» και μια οικία που ονόμασε « Βίλα Βηθανία». Στη βίλα Βηθανία ο Σονιέρ και η πιστή του οικονόμος, Μαρί Ντεναρνό, υποδέχονταν και φιλοξενούσαν τους υψηλούς καλεσμένους τους, όπως την Έμμα Καλβέ και τον κύκλο της, που συχνά άρχισαν να ταξιδεύουν ως τη Rennes Le Chateau.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου